Искат доживотни присъди за убийството на Анна Политковская
Искат доживотни присъди за убийството на Анна Политковская / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Прокурорът по делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская поиска от Московския градски съд доживотна присъда за Лом-Али Гайтукаев, признат за виновен в организирането на убийството на журналистката от опозиционния вестник "Нова газета", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Присъдата ще бъде обявена на 9 юни. Прокуратурата поиска доживотна присъда и за Рустам Махмудов, признат за извършител на убийството, на когото освен това е предявено обвинение за отвличане и изнудване през 1996 г. За Сергей Хаджикурбанов прокуратурата поиска 22 години затвор при строг режим и 19 години строг режим за Ибрахим Махмудов. За брат му Джабраил Махмудов, единственият признат за заслужаващ снизхождение, обвинението поиска 15 години при строг режим. Прокурорът поиска от съда да удовлетвори и гражданския иск на потърпевшите на стойност 5 милиона рубли.

На 20 май съдебните заседатели в Московския градски съд издадоха с мнозинство обвинителна присъда по делото. И петимата подсъдими бяха признати за виновни, а повечето - и за незаслужаващи снизхождение.

Обвиняемите отказаха да се признаят за виновни, заявявайки, че на съвестта им не тежи кръвта на Политковска. Руската журналистка, известна като противник на управлението на Владимир Путин, беше застреляна пред дома си на 7 октомври 2006 г.