Ирина Бокова: ЮНЕСКО защитава равенството на жените
Ирина Бокова: ЮНЕСКО защитава равенството на жените / снимкa: Reuters

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова припомни, че културно-образователната организация на ООН защитава равенството на жените по повод водената във Франция дискусия по мерките за забрана на забулването на мюсюлманки, предаде Франс прес.

"Изключително важно е да се работи за промяна на обществата, за промяна за някои традиции и манталитети. Ние правим това чрез образованието. Всичките ни програми за равенство и образование на момичетата, ограмотяването на жените - това са истински дейности по темата за равенството на жените", заяви Бокова.

По-рано днес френска парламентарна комисия представи доклад, в който препоръчва приемане на закон за забрана над забулването на мюсюлманките на обществени места.

Докладът от 200 страници не съдържа обаче призив за обявяване на подобно облекло извън закона. Той изброява конкретни предложения за санкции, сред които отказ на документ за пребиваване във Франция или на гражданство. Той е внимателно формулиран, за да не обиди 5-те милиона мюсюлмани във Франция.

ЮНЕСКО ще изпрати утре мисия експерти в Хаити в помощ за спасяването на хаитянските културни ценности, заяви Ирина Бокова.

Преди 10 дни ЮНЕСКО вече обяви, че подготвя план за бързо действие за възстановяване на образователните служби в Хаити след земетресението от 12 януари.

"Образованието остава приоритет, но можем да направим много и в областта на културата. Утре ще изпратя експерти, за да се установи положението с музеите, състоянието на различните културни обекти, защото постъпва информация за много разрушения, пише БТА. Трябва да видим как можем да съхраним в интерес на хаитянския народ тези културни ценности", заяви Ирина Бокова.

Тя добави, че ЮНЕСКО ще помогне на университета в Хаити и ще подкрепи местните медии.