Иранският Червен полумесец изпраща помощ за Ивицата Газа
Иранският Червен полумесец изпраща помощ за Ивицата Газа / Reuters

Иранският Червен полумесец ще изпрати в края на седмицата два кораба с хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Това заяви служител от благотворителната организация, цитиран от официалната агенция ИРНА, предаде Франс прес.

С единия кораб ще бъдат докарани дарения от иранския народ, главно лекарства и хранителни продукти, а с другия ще пристигнат доброволци за хуманитарна мисия на Червения полумесец, уточнил пред ИРНА Абдолрауф Адибзаде, директор по международните връзки в иранското благотворително сдружение.

"Доброволците, желаещи да заминат за Газа и да помагат на потискания народ в окупирана Палестина, могат да се регистрират на сайта на Червения полумесец", добави Адибзаде, цитиран от БТА.

Междувременно турският външен министър Ахмет Давутоглу опроверга пред Си Ен Ен слуховете, че премиерът Ердоган ще се включи в бъдеща турска флотилия, пътуваща за Газа. Турция обаче не смята да се примири с настоящата политика на израелските лидери, каза пред Си Ен Ен Давутоглу. Противопоставяме се на всяко правителство, което предизвиква напрежение и насилие в нашия район, изтъкна министърът. Когато Израел се върне на масата за преговори, когато е готов да води политика за установяване на траен мир в нашия район, само тогава Турция се бъде готова за сътрудничество с израелските власти, добави той.