Иран преувеличава напредъка си по ядрената програма според Ехуд Барак
Иран преувеличава напредъка си по ядрената програма според Ехуд Барак / снимка: Reuters, архив

Иран преувеличава напредъка по ядрената си програма, за да заблуди света, че спирането й е прекалено късно, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от ДПА.

"Вчерашното шоу бе наистина просто шоу, както за самите иранци, за да повдигнат духа си, така и за целия свят", заяви Барак за радио Израел. "Те се хвалят с постижения, които все още не са достигнали. Говорят за трето и четвърто поколение центрофуги. Смятам, че имат още много да свършат за второто поколение, да не говорим за третото", каза Барак.

Израелският министър на отбраната същевременно предупреди, че светът не трябва да си позволява да пренебрегва значителния напредък на Иран, а да увеличи санкциите срещу Техеран, който по думите му все още не е стигнал до момент, след който няма връщане назад, пише БТА.

"Те представят ситуация, която е по-добра и по-напреднала от реалната, за да създадат усещането, че всъщност вече са минали този момент, което не отговаря на действителността", изтъкна Ехуд Барак.

Турция може сериозно да пострада в случай на евентуален удар на израелските военновъздушни сили по ядрени обекти на Иран, съобщава турският интернет вестник "Хабер тюрк", цитиран от ИТАР-ТАСС. "Хабер тюрк" се позовава на мнения на анализатори, главно от САЩ. Според експертите за удари срещу тези обекти Израел може да избере три алтернативни маршрута, за да достигнат неговите самолети до Иран: Сирия-Турция, Йордания-Сирия-Ирак, Йордания-Саудитска Арабия- Ирак. Смята се, че израелски самолети Ф-15 и Ф-16 могат да прелетят незабелязано през територията на чужда държава, използвайки специалната система Network Attack System.

Ако се избере маршрутът през Турция, Израел ще се сблъска със сериозни политически и военни рискове, имайки предвид продължаващото охлаждане в двустранните отношения с Анкара, отбелязват експертите. След удара по ядрените обекти самолетите ще се връщат в базите си по същия път и след изпълнението на задачата вече няма да могат да останат напълно инкогнито, посочва "Хабер тюрк". По този начин на ответните действия на Иран ще бъде изложен не само Израел, но и Турция, която е близък партньор на Иран, но в същото време е член на НАТО и има тесни връзки с антиирански настроени държави.

Експертите са уверени, че възможността за подобна военна операция на Израел е съвсем реална, въпреки че съществува сложният за решаване въпрос за презареждане на самолетите във въздуха и изобщо за връщането им в Израел.

Иран иска бързо възобновяване на отдавна преустановените преговори с шестте световни сили (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) за ядрената си програма. Това пише в писмото, изпратено до върховния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън, с копие от което се е сдобила агенция Ройтерс.

Краткото послание не съдържа конкретни предложения по ядрения въпрос. Възможно е писмото да направи малко, за да убеди западните сили, че Иран е готов да започне типа смислени преговори, които според тях са необходими за решаване на отдавнашния спор за ядрената му програма, отбелязва Ройтерс.

"Ние изразяваме нашата готовност за диалог по широк кръг различни въпроси, който може да осигури възможност за конструктивно и перспективно сътрудничество", се отбелязва в посланието с дата 14 февруари, изпратено от иранския главен преговарящ Саид Джалили.