Иран плаши с ответен удар
Иран плаши с ответен удар / netinfo

Иран ще даде решителен отговор в случай на агресия срещу него от страна на Съединените щати или Израел. Това предупреди министърът на отбраната и логистиката Мостафа Мохамад Наджар, цитиран от Ройтерс.

Отговорът ще накара американците и ционистите да съжаляват за своите действия завинаги, подчерта Наджар пред държавната телевизия. Той отбеляза, че провежданите от иранската армия военни учения дават всеки ден доказателства, че тя е подготвена на максимално равнище.

Ислямската република настоява, че военният й капацитет е изцяло за отбранителни цели и че не възнамерява да напада друга страна, включително Израел, ако не бъде провокирана, отбелязва Ройтерс. През изминалата година иранската армия проведе три военни учения. Те включваха опити с балистични ракети със среден обсег, които могат да достигнат Израел и американските бази в района на Персийския залив.

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки заяви, че страната му очаква конкретни жестове от Съединените щати, за да се съгласи на диалог за ситуацията в Ирак, предаде Франс прес.

Голите декларации на американците за промяна на политиката им в Ирак не решават проблемите. Очакваме конкретна промяна в поведението на Белия дом, подчерта Мотаки в интервю за иранската държавна телевизия от Делхи.

Съединените щати изразиха готовност да обсъдят с Иран начините за стабилизиране на обстановката в съседен Ирак, но все още не са уточнили предложенията си, отбелязва Франс прес.

Администрацията на президента Джордж Буш освен това изрази сериозни съмнения по отношение на успеха на този ход. Подобен призив от американска страна в началото на годината не даде никакви резултати, припомня агенцията.