Иракска делегация е в Дамаск за дискусии със сирийските власти
Иракска делегация е в Дамаск за дискусии със сирийските власти / снимка: Reuters

Иракска делегация начело със съветника по националната сигурност Фалах ал Фаяд е пристигнала в Дамаск за дискусии по инициативата на Ирак, която цели да бъде сложен край на кръвопролитията в Сирия. Това съобщи за Франс прес Али Мусауи, съветник на иракския премиер Нури ал Малики.

В четвъртък Ал Малики заяви, че ще изпрати в Дамаск делегация в опит да бъде установен диалог между властите и опозицията в Сирия, която все още отказва да преговаря с режима на Башар Асад и настоява президентът да се оттегли. "Американците и Европа се страхуват от фазата, която ще настъпи след Башар Асад, затова разбират нашата инициатива", добави иракският премиер.

В понеделник Ал Малики изрази несъгласие с позицията на президента на САЩ Барак Обама за Сирия. Малики не смята, че има правото да иска оттеглянето на Асад, както поиска Вашингтон.

Визитата на иракската делегация съвпада със съвещание на арабския министерски комитет за Сирия в Доха. Вторият човек в йерархията на Арабската лига Ахмед Бен Хели заяви, че режимът в Сирия отправя позитивни сигнали и може би ще склони да приеме арабски наблюдатели, посочва АФП.

Междувременно в Тунис започна конгрес на Сирийския национален съвет (СНС), който представлява повечето сирийски опозиционни движения в Сирия, предаде Франс прес. Журналистите бяха държани настрана и не получиха достъп до хотела в Гамарт, в северно предградие на столицата Тунис, където според СНС заседават около 200 сирийски дисиденти.

Президентът на Тунис Монсеф Марзуки също присъства на срещата, допълва БТА. Членовете на СНС ще водят разговори при закрити врата през уикенда. За понеделник е обявена пресконференция.

Срещата има за цел да структурира и организира по-добре борбата срещу режима на Башар Асад за ускоряване на свалянето му, каза председателят на СНС Бурхан Галиун.

Бунтът срещу режима на Байшар Асад навлезе в десетия месец. По данни на ООН при репресиите на антиправителствени демонстрации в Сирия от март досега са убити над 5000 души.