Има ли шанс България да предаде Агим Чеку?
Има ли шанс България да предаде Агим Чеку? / снимкa: БГНЕС

България е страната, която има по-голяма готовност да предаде бившия косовски премиер Агим Чеку отколкото държавите, в които досега е бил арестуван, оценяват американски медии и анализатори, цитирани от радио „Войводина". Подобна развръзка би била победа и за Сърбия, но и предизвикателство заради ескалацията на напрежението в северната част на Косово, посочват сръбски медии.

Чуждестранните медии напомнят в обширен анализ и за оценката на американската агенция Стратфор, която отбелязва, че Чеку и по-рано е бил арестуван въз основа на искането на Сърбия до Интерпол. Освен това те пишат, че досега бившият косовски лидер винаги е успявал да избегне екстрадирането в Сърбия, но този път ситуацията може да е различна.

Стратфор напомня, че Чеку е бил арестуван в Словения, Унгария и Колумбия, но е успял да се спаси от екстрадиране в Сърбия благодарение на международния натиск и факта, че нито едно от правителствата не е искало да се намери в центъра на взривоопасната обстановка на Балканите. 

Според Стратфор, вероятността България да предаде Чеку сега е по-голяма в сравнение с останалите членки на НАТО и ЕС. София официално е признала Косово, но традиционно поддържа добри връзки с Белград, своя православен съсед.

Екстрадирането на Чеку в Белград би представлявал първият международен удар срещу Косово и първата победа на Сърбия.

В случай, че Чеку бъде предаден на Сърбия, Прищина би могла да заеме твърди позиции към сърбите в Косовска Митровица. Затова арестуването му може да влоши отношенията и да увеличи напрежението в и без това взривоопасния регион.

„Войводина" цитира и вестник „Ню Йорк Таймс", който твърди, че ако Чеку бъде екстрадиран в Сърбия тя трудно ще може да балансира, защото Белград иска близки отношения с ЕС, а повечето членки на Съюза подкрепиха косовската независимост.