Илчев на срещи в Прищина заедно с либерали от ЕП
Илчев на срещи в Прищина заедно с либерали от ЕП / netinfo

Депутати от групата на либералите в Европейския парламент, сред които и Станимир Илчев от НДСВ, са на двудневно посещение в Прищина, където ще проведат срещи с представители на албанската и сръбската общности във връзка със статута на Косово.

Според Илчев с днешните консултации по темата започва серия от визити на различни места на Балканите и Европа с крайна цел – нов параметър на решаването на Косовския въпрос.

Бъдещият статут на Косово е една от големите грижи на Европейския съюз и една от големите теми в следващите месеци в политическия живот на Балканите и Европа, коментира за Дарик евродепутатът от жълтата партия. Посещението в Прищина е в рамките на предложен от него проект, който е бил подкрепен от групата на либералите в ЕП.

Освен Илчев в екипа, който ще има срещи в Прищина, са евродепутат от Словения Йелко Качин, съдокладчикът по Косово – италианският евродепутат Лапо Пистели и заместник-председателят на Комисията по човешките права Баронеса Сара Лъдфорд. Целта на разговорите им е да се подпомогне по-нататъшния процес за придобиването на нов статут на Косово, пред който според Илчев все още има много въпросителни.

Външните фактори много прецизно и внимателно проучват българската позиция – интересуват се от детайли, които ние като балканска страна и вече член на ЕС сме в състояние да им предоставим, каза още Станимир Илчев.

Крайната цел е резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която по възможност да мине без вето от страна на Русия, за да се получи едно международно легитимиране на решението за Косово, коментира Илчев. Според него при международно легитимиране на това решение, дори и то да звучи неблагополучно за част от политическата среда в Сърбия, шансовете да бъде реализирано са много по-големи. Трябва да се отчита фактът, че в Сърбия тепърва предстоят сложни действия около създаването на ново правителство, добави евродепутатът от НДСВ.