Видео от визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин показва рядко попадащите в обектива служители, които носят т.нар. ядрен куфар, предаде Ройтерс.

На кадрите се вижда как след приключването на преговори с китайския президент Си Цзинпин, Путин се отправя към друга среща, заобиколен от охрана и последван от представители на руските ВМС в униформи. Всеки от тях носи куфар, а камерата дава в близък план един от тях.

Путин и Си Дзинпин потвърдиха, че отношенията между Китай и Русия се задълбочават

Руският ядрен куфар, известен като "Чегет" (името на връх от Кавказките планини), традиционно се носи от военноморски офицер и винаги е до държавния глава, но рядко бива заснеман.

 
Американският президент също има подобно устройство, известно като "ядрена футболна топка". Става въпрос за чанта, в която се съхраняват кодове, които лидерът на САЩ трябва да използва за разпореждането на ядрена атака, в случай че не се намира в Белия дом.

Войната в Украйна засили напрежението между Москва и Вашингтон до най-високата си точка от Кубинската криза през 1962 г. Същевременно Китай се опитва да увеличи ядрения си арсенал.

Путин към Байдън: Русия не може да бъде смазана

Преди ден руският парламент направи първата стъпка към отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити, а председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предупреди САЩ, че Москва може дори напълно да се откаже от споразумението.
Николай Велев/БТА