/ Sofia Photo Agency, архив
Белгийското правителство реши днес да прогони един руски дипломат заради случая с отравянето във Великобритания на разузнавача Сергей Скрипал, съобщиха местни медии.

НАТО гони 7 руски дипломати
 
Отбелязва се, че решението е било взето на съвещание на премиера Шарл Мишел с неговите заместници. Уточнява се, че въпросният дипломат работи в посолството на Русия в Брюксел. Това означава, че руските дипломати, акредитирани освен към Белгия, в НАТО или ЕС, не са засегнати от мярката.

САЩ, Канада и 14 европейски държави гонят руски дипломати
 
Белгия ще съобщи решението си на руския посланик в следващите 48 часа, а след това прогоненият дипломат ще разполага със срок от 14 дни да отпътува за родината си. В правителственото съобщение се уточнява, че белгийските власти ще се погрижат за изпълнението и на днешното решение на НАТО за прогонването на седем руски дипломатически представители, акредитирани в централата на алианса.

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че досега 25 държави са взели решения за изгонване на руски дипломати заради случая Скрипал, предаде Ройтерс.

Тереза Мей: Руската заплаха не зачита граници
 
Тя също така отбеляза решението на НАТО да изгони седем дипломати от руската мисия към алианса. "Приветствам международната подкрепа, която събираме", заяви Мей в британския парламент. "Това не е просто въпрос, свързан с позицията на Великобритания и засягащ Великобритания. Мисля, че той засяга интересите в националната сигурност на страните", заяви тя. По думите й британското правителство прави преглед на визите, издадени на богати чуждестранни инвеститори, но проверките не са съсредоточени конкретно върху Русия.
 
Повечето държави от ЕС решиха да изгонят поне един руски дипломат. Подобни мерки предприеха също така САЩ, Канада, Австралия, Украйна, Норвегия, Албания и Молдова.
БТА