Хосни Мубарак остава на власт
Хосни Мубарак остава на власт / Reuters

Египетският президент Хосни Мубарак обяви, че предава част от правомощията си на вицепрезидента Омар Сулейман, но ще остане на президентския пост до изборите през септември, съобщи ДПА. В излъчено по телевизията обръщение към нацията той каза, че веднага ще поиска да се предприемат стъпки за мирно предаване на властта до изборите.

Египетският президент заяви, че ще направи това, за да докаже, че на исканията на протестиращите ще бъде отговорено с диалог.

В обръщението си към народа Мубарак каза още, че исканията на демонстрантите са легитимни и че той няма да отстъпи пред външен диктат, посочва Асошиейтед прес.

Мубарак потвърди, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат. Той призна, че правителството му е допускало грешки и изрази съжаление за жертвите на 17-дневните протести.

Той отбеляза, че в отговор на едно от настояванията на протестиращите е поискал шест поправки на конституцията. Мубарак каза, че ще отмени извънредното положение, когато състоянието на сигурността позволи това.

Мубарак обеща също да накаже онези, които стоят зад насилието през последните две седмици и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Загиналите по време на протестите не са умрели напразно, каза президентът и добави, че изпитва болка за онези, които са загубили членове на семействата си, посочва БТА.

Обявявайки, че се обръща към събралите се на площад "Тахрир" и към целия народ, той заяви, че вярва в честността на исканията на демонстрантите и техните намерения, предаде Ройтерс.

Обръщението на президента, което беше първоначално насрочено за 22.00 часа, беше излъчено с близо час закъснение.

Демонстрантите на площад "Тахрир" силно се разгневиха след обръщението на президента. Някои от протестиращите размахваха обувките си - тежка обида в мюсюлманския свят - докато други викаха "Махай се! " и "Долу, долу Хосни Мубарак!"

Египетският вицепрезидент Омар Сулейман заяви, че ще направи всичко възможно за мирно предаване на властта. В обръщение, излъчено по телевизията, вицепрезидентът увери, че обещава да бъдат изпълнени исканията на хората чрез диалог и призова демонстрантите да се завърнат по домовете си. Египтяните няма да бъдат въвлечени в хаос или използвани като инструменти за саботаж, заяви Сулейман. По думите му армията е защитила "революцията на младите".