Холандия иска „по-малко Брюксел” и повече национален суверенитет в ЕС
Холандия иска „по-малко Брюксел” и повече национален суверенитет в ЕС / снимка: Gulliver/Getty Images

Правителството на Холандия призова Европейския съюз да бъде „по-умерен, по-трезв, но по-ефективен”, като набляга на националните суверенитет и по-малко намеса от страна на Брюксел, предаде Ройтерс.

Този призив за модел „по-малко вместо повече Европа” следва примера на Дейвид Камерън, който през януари обеща да изтръгне обратно пълномощия от Брюксел и през 2017 г. да направи референдум за оставането на Великобритания, ако партията му спечели парламентарните избори през 2015 г., отбелязва агенцията.

„Европа трябва да стане по-малка, по-крехка и по-скромна в много области и да струва по-малко пари”, каза холандският премиер Марк Рюте. Неговият външен министър Франс Тимерманс е написал в обръщение до парламента, че „времето на най-тесния съюз във всяка възможна сфера на политика е отминало”.

Първият дипломат на Холандия изброява няколко въпроса, които страната му настоява да бъдат решавани по друг начин. Темите варират от щедрите заплати в ЕС и разширяващите се пълномощия на европейските агенции до установяването на единна бюджетна и данъчна политика за страните от еврозоната.

„Тези препоръки могат да бъдат прехвърлени в дневния ред за работа на един по-умерен, по-трезв, но по-ефективен ЕС, като се изхожда от принципа: На европейско ниво само когато е необходимо, на национално ниво - когато е възможно”, обявява министърът, посочва БТА.

Тези предложения ще бъдат обсъдени в холандския парламент, след което ще бъдат представени на европейската комисия и държавите членки. Марк Рюте е един от главните съюзници на Дейвид Камерън в Европейския съюз.