Хиляди на протест в Южна Сърбия
Хиляди на протест в Южна Сърбия / снимка: Reuters, архив

Няколко хиляди етнически албанци протестираха в южната част на Сърбия.

Протестът бе организиран срещу дискриминацията спрямо етническите албанци в общините Прешево, Буяновац и Медведжа. В началото участниците в протеста минаха по улиците от гимназията в Прешево и се спряха пред сградата на местния парламент, където се проведе и самият протест.

Демонстрантите носеха албански, американски и европейски знамена. На огромни транспаранти на албански език бяха изписани и исканията от сръбските държавни институции - правото да се използва майчиният език, правото на труд и правото на работа в държавните институции. На огромен транспарант имаше и призив на албански език за "Спиране на дискриминацията". На друг, също огромен транспарант на сръбски език бе изписано: "Стига, утре ще бъде късно".

По време на протеста множеството скандираше срещу дискриминацията и надуваше свирки.

В демонстрацията се включиха всички политически партии от Буяновац, Прешево и Медведжа. БГНЕС припомня, че само преди седмица на 13 септември бе организиран протест в центъра на Буяновац поради проблеми с използването на албанския език в образователната система. В трите общини живее предимно албанско население. Буяновац, Прешево и Медведжа се намират в южната част на Сърбия и са гранични райони с Косово и Македония.