Хиляди антиядрени активисти протестираха в редица европейски страни
Хиляди антиядрени активисти протестираха в редица европейски страни / снимка: Reuters

Хиляди демонстранти протестираха днес в редица европейски страни в деня на първата годишнина от екологичната катастрофа във Фукушима, Япония, предаде АФП.

Десетки хиляди души взеха участие в редица демонстрации срещу ядрената енергия във Франция по повод първата годишнина от ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима-1”, включително чрез жива верига с дължина 230 км, предаде АФП.

Облечени с флуоресцентни жилетки 60 000 души, по данни на организаторите, се разгърнаха между Лион (източна Франция) и Авиньон (южна Франция), образувайки жива верига върху разстоянието от 230 км между двата града. Демонстрантите размахваха знамена с надписи „Европа екология” или „Отказ от ядрената енергия”.

От сутринта в района пристигнаха десетки автобуси от Германия, Швейцария, Белгия и цяла Франция. Долината на река Рона, където се състоя живата верига, е най-ядрената област в цяла Европа с 14 атомни реактора, съобщи БТА. „Днес отбелязваме годишнината от ужасната трагедия във Фукушима в знак на солидарност с японския народ”, заяви Ева Жоли, кандидат на еколозите на президентските избори във Франция в края на април и началото на май.

В Бордо, Югозападна Франция, жива верига от неколкостотин метра събра около 1500 души според организаторите. Живи вериги имаше и в Байон (Югозападна Франция), Сен Мало, Рен и Фау (Западна Франция).

Френският президент Никола Саркози защитава ядрената индустрия, но кандидатът на социалистите за президент и фаворит в допитванията Франсоа Оланд предлага до 2025 г. да се намали дялът на ядрената енергия в потреблението на електроенергия на Франция от 75 на 50%. Франция е най-зависимата от ядрена енергия страна в света, отбелязва АФП.

Хиляди излязоха в цяла Германия, предаде АФП. В Брокдорф (на север) близо 3000 души обградиха централата, според организаторите. Протестни акции имаше и край реакторите в Гундреминген (на юг), Некарвестхайм (на юг) и Гронде (на север), посочиха в комюнике германски антиядрени движения. В Некарвестхайм демонстрантите положиха жерави от хартия - оригами - в памет на жертвите от Фукушима.

Протестиращи се събраха и пред британска атомна електроцентрала и блокираха входа й, отбелязвайки по този начин първата годишнина от бедствието в японската АЕЦ „Фукушима”, информира АП. Групата Стоп ню нюклиър съобщи, че стотици демонстранти са обиколили затворената централа „Хинкли пойнт” в Съмърсет вчера, а около 100 нейни членове са останали през цялата нощ до днес, организирайки 24-часова блокада на мястото.

Около 5000 антиядрени активисти протестираха днес и край ядрената централа в Мюлеберг, Западна Швейцария, по случай първата годишнина от ядрената злополука във Фукушима, предаде АФП. Хиляди демонстранти са се включили в шествие, продължило близо час, в околностите на Мюлеберг, където след това са прекарали деня, на няколко стотин метра от централата. Шествието под надслов „Отказ от ядрена енергия” имаше за цел да настоява за незабавно спиране на централите в Мюлеберг и Безнау, конкретни стъпки за излизане от ядрената енергетика, както и бързо и последователно преминаване към възобновяеми енергоизточници, уточниха организаторите.

На 11 март м.г. трус с магнитуд 9 причини значителни разрушения и предизвика вълна цунами, висока до 40 метра на отделни участъци. Стихията унищожи цели градове на японското крайбрежие и предизвика авария на АЕЦ „Фукушима-1”, която от своя страна доведе до замърсяване на обширни територии с радиоактивни вещества. По последни данни жертви на трагедията са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали. Над 350 000 души са останали без покрив. Това е най-тежката ядрена катастрофа след тази в Чернобил през 1986 г.