Хилари Клинтън победи в Западна Вирджиния
Хилари Клинтън победи в Западна Вирджиния / снимка: БГНЕС

Претендентката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън печели с голяма преднина първичните избори в щата Западна Вирджиния, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, позовавайки се на прогнози на американски медии.

Победата на Клинтън не променя съотношението на силите между нея и съперника й Барак Обама, който според американски наблюдатели почти сигурно ще бъде кандидатът на демократите за президентските избори през ноември.

Според данни от екзит полове бившата първа дама на САЩ води с най-малко 20 процента пред сенатора от Илинойс. Според телевизия Си Ен Ен въпреки че преброяването на гласовете тепърва започва, сенаторката от Ню Йорк е вероятният победител.

В щата Западна Вирджиния Клинтън и Обама се борят за гласовете на 28 делегати и 11 "суперделегати". До момента по данни на Асошиейтед прес Клинтън е спечелила 15 делегати, а останалите 13 все още се разпределят.

Дори те да бъдат изцяло прибавени към актива на нюйоркската сенаторка обаче, тя не може да достигне цифрата 1864, която представлява общия брой на делегатите в полза на Обама преди първичните избори в Западна Вирджиния. Клинтън преди тези избори имаше не само по-малко делегати като цяло - 1697, но изостана и в броя на суперделегатите, който доскоро беше нейно безспорно предимство. След двуцифрената победа и минималната загуба на Барак Обама в Северна Каролина и Индиана, потокът на партийни лидери в негова подкрепа нарасна значително и той сега води с 276 "суперделегати" срещу 271 за Клинтън.