Хилари Клинтън е сред фаворитите за президентския пост
Хилари Клинтън е сред фаворитите за президентския пост / netinfo

Сенаторът демократ Хилари Клинтън и бившият републикански кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани са фаворити за номинации от партиите си за кандидат-президенти на САЩ на изборите през 2008 г., сочи допитване по поръчка на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, цитирано от Франс прес.

При демократите Хилари Клинтън води с 39 процента подкрепа пред сенатора от Илинойс Барак Обама (17 процента), бившия кандидат-вицепрезидент на изборите от 2004 г. Джон Едуардс (12 процента) и бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор (10 процента).

При републиканците Джулиани, който стана известен с рязкото намаляване на престъпността в Ню Йорк и с помощта към съгражданите си да преодолеят травмата от атантатите на 11 септември, получава 34 процента подкрепа. Той изпреварва влиятелния сенатор Джон Маккейн (26 процента), бившия конгресмен Нют Гингрич (12 процента) и губернатора на Масачузетс Мит Ромни (10 процента).

Допитването показва, че личният рейтинг на Хилари Клинтън сред анкетираните е 67 процента одобрение, а на Рудолф Джулиани е 56 процента.