Хамас възпрепятства прехвърлянето на хуманитарната помощ в Газа
Хамас възпрепятства прехвърлянето на хуманитарната помощ в Газа / снимки: Reuters

Израелската армия обвини ислямисткото движение Хамас, че възпрепятства прехвърлянето в Газа на хуманитарната помощ, конфискувана от международната „Флотилия на свободата", предаде АФП. Израел е натоварил 20 камиона с хуманитарни помощи от флотилията, главно медицински материали, дрехи, одеала и играчки, съобщи пред журналисти говорителката на израелската армия Авитал Лейбович.

„За съжаление за момента палестинците не искат да приемат доставката и камионите не могат да влязат в Ивицата Газа", обясни тя. По думите й армията предполага, че Хамас възпрепятства прехвърлянето на хуманитарната помощ. „Очевидно смятат, че благото на населението е по-маловажно от вътрешната политика", допълни говорителката. Във вторник израелската армия съобщи, че товарът хуманитарни помощи от един от общо шестте кораба от международната флотилия, е бил натоварен на камиони, които са отпътували към Керем Шалом, където се намира основният КПП за внос на стоки в Ивицата Газа.

Без да отговори директно на израелските обвинения, говорителят на движението Тахер ан Нуну обяви, че Хамас, който контролира ивицата Газа, не е получил помощта, допълва БТА. „Сега приоритет е да се освободят онези, които бяха отвлечени, и да се върнат в техните страни, както и мъчениците и ранените", каза говорителят, визирайки близо 700-те пропалестински активисти, които бяха заловени от израелски командоси при рейда срещу международната флотилия.

Хамас възпрепятства прехвърлянето на хуманитарната помощ в Газа
netinfo

На заседание на Арабската лига в Кайро арабските държави решиха да поставят въпроса за блокадата на Газа пред Съвета за сигурност на ООН, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Те ще настояват Съветът за сигурност да поиска от Израел да вдигне блокадата, съобщи генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. Вчера Съветът на ООН по правата на човека осъди в резолюция „възмутителната атака" на Израел срещу международната флотилия, превозваща хуманитарна помощ за Газа, предаде АП. Вашингтон обаче заяви, че не поддържа това решение, тъй като счита, че Израел е в състояние да проведе „надеждно, прозрачно и справедливо" разследване на случая.

Израелската блокада на Ивицата Газа „трябва да бъде вдигната незабавно", заяви пред журналисти генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от АФП. Сериозният инцидент с израелската акция срещу международната флотилия, превозваща хуманитарна помощ за Газа, „извежда на преден план блокадата на тази територия, която продължава от дълго време", каза той. „Тази блокада е контрапродуктивна, неморална и не може да бъде поддържана. Тя трябва да бъде вдигната незабавно", подчерта той.

Хамас възпрепятства прехвърлянето на хуманитарната помощ в Газа
netinfo

Междувременно три турски самолета, превозващи общо 466 пътници от „Флотилията на свободата", пристигнаха тази нощ в Истанбул от Израел, предадоха световните агенции. На първия самолет бяха и телата на деветте жертви на израелския рейд срещу международния конвой, превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Малко по-рано други три турски самолета превозиха от Израел до Анкара 18 турски и един ирландски гражданин, ранени по време на израелския рейд. Само един турски гражданин, който е тежко ранен, е останал в Тел Авив, тъй състоянието му не е позволило да бъде транспортиран, съобщи външният министър Ахмет Давутоглу.

Самолет на гръцките военновъздушни сили транспортира до Атина 35 активисти от международната флотилия, предаде АП. На борда на самолета пътуваха 31 гърци, трима французи и един американец. Те бяха посрещнати на летището в Елевзина от десетки техни роднини и поддръжници. Други шестима гръцки активисти пристигнаха от Израел във вторник.