"Хамас" отхвърли твърденията на идеологическата армия на иранския режим, че атаката на палестинското движение срещу Израел на 7 октомври е била част от отговора на убийството на ирански генерал през 2020 г. при американски удар, предаде АФП.

На пресконференция в Техеран говорителят на Революционните гвардейци (IRGC) Рамезан Шариф заяви, че кървавата атака на Хамас, наречена "потоп на Ал-Акса", е "една от операциите, извършени за отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани от американците и с подкрепата на ционистите (Израел)".

Касем Солеймани, тогавашен ръководител на силите Qods, елитното подразделение на IRGC и ключова фигура на Ислямската република в Близкия изток, е убит при американска атака в Ирак на 3 януари 2020 г.

„Хамас“: 21 000 палестинци са загинали при израелски удари в Газа

Говорителят на IRGC говори два дни след смъртта на друг командир на Qods Force, Рази Мусави, при удар в Сирия, за който е обвинен Израел.

В изявление, отбелязващо рядко срещано несъгласие с Техеран, "Хамас" отрича истинността на изявленията, направени от говорителя на Гвардейците на ислямската революция генерал Рамезан Шариф, относно операцията "Потоп на Ал-Акса" и нейните мотиви".

"Хамас" добави: "Вече няколко пъти обявихме мотивите и причините за операцията "Потоп на Ал-Акса, като подчертахме по-специално опасностите, които заплашват джамията Ал-Акса".

Джамията Ал-Акса се издига на Еспланадата на джамиите, където се намира и Куполът на скалата, в окупирания палестински сектор на Стария град на Йерусалим.

Увеличаващият се брой на посещенията на обекта от страна на еврейски поклонници, които също го смятат за свещен, се възприема от палестинците като "провокация" и стана причина за чести сблъсъци.

Министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир, който е представител на крайната десница, посети два пъти еспланадата от декември миналата година, за да потвърди израелския суверенитет.

Иран беше една от първите страни, които приветстваха "гордата операция" на "Хамас", която Техеран открито защитава от много години, въпреки че отношенията между двете страни са имали своите възходи и падения.

Въпреки публичната си подкрепа, на 9 октомври Техеран отрече да е играл активна роля в офанзивата на "Хамас".

"Иран не се намесва във вземането на решения от други държави, включително от Палестина", заяви тогава дипломатическият говорител Насър Канани. По-нататък той каза, че "обвиненията, свързани с ролята на Иран", са "основани на политически мотиви". 
БГНЕС