Хакери убиха Рупърт Мърдок
Хакери убиха Рупърт Мърдок / снимка: Reuters

Хакери проникнаха в уебсайта на най-продавания британски таблоид "Сън" и качиха на първа страница съобщение, че е намерен трупът на Рупърт Мърдок, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Хакерите насочваха читателите към страницата в Туитър на хакерската група Lulz Security, станала известна след атаки срещу уебсайтовете на ЦРУ, корпорацията Сони и телевизия "Фокс". В сайта на "Сън" интернет пиратите публикуваха съобщение, че трупът на медийния магнат Рупърт Мърдок е открит в градината му, след като той погълнал голямо количество паладий (метал, използван в зъболекарски сплави).

Към 22.30 часа по Гринуич нямаше достъп в страницата на "Нюз интернешънъл" - британския клон на "Нюз корпорейшън". "Ние придобихме "Сън"/"Нюз ъв дъ уърлд", писа Lulz в Туитър.

"Нюз интернешънъл" съобщи, че е наясно какво се случва и че техническият екип на компанията работи за отстраняване на проблема, посочва Ройтерс.

Рупърт Мърдок от около година обмислял да се оттегли, пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес. "Още преди да се развихри скандалът, възрастният Мърдок обмисляше да подаде оставка от поста генерален директор в полза на Чейз Кери, директор по експлоатацията на групата", пише вестникът в интернет сайта си, позовавайки се на осведомени източници.

80-годишният Мърдок обмислял да остане президент на медийната група, посочва "Уолстрийт джърнъл", който е част от Нюзкорп. Подобна промяна вероятно не би се отразила кой знае колко върху всекидневните дела на групата, но би имала огромно символично значение, добавя вестникът.

 

Според "Уолстрийт джърнъл" ако Мърдок реши да се оттегли, това няма да стане сега, а след месеци, когато стихне общественото недоволство, посочва АФП.

Пазарната стойност на групата Нюз корпорейшън (News Corp.) се е понижила със 17,4 процента или 8,3 милиарда долара от началото на скандала с телефонните подслушвания на в. "Нюз ъв дъ уърлд", пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Семейство Мърдок, което притежава контролния пакет от акции с право на глас, е изгубило вече 1 милиард долара.

Междувременно близки на убити в атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ поискаха Федералното бюро за разследване (ФБР) да ги информира за разследването на твърденията, че журналисти от "Нюз корпорейшън" са се опитвали да проникнат в телефони на жертвите, предаде Асошиейтед прес.

Такива твърдения се появиха първо в британския вестник "Мирър". ФБР започна предварително разследване миналата седмица, след като членове на Конгреса поискаха в писмо до шефа на ФБР да се проверят тези твърдения.

 

Ройтерс цитира висш служител от американското правосъдие, че няма основания нюйоркската полиция да разследва дали медии на Мърдок са се опитвали да проникнат в гласовите пощи на жертви от терористичните нападения на 11 септември. Според други служители досега няма доказателства в подкрепа на тези твърдения, добавя Ройтерс.

Лондонската полиция съобщи, че е поискала от независима комисия да разследва началника на отдела за връзки с обществеността на Скотланд Ярд във връзка със скандала с подслушването на телефони, предаде Асошиейтед прес.

Независимата полицейска комисия за оплаквания ще разгледа ролята на Дик Федорсио за назначаването на бивш изпълнителен директор на "Нюз ъв дъ уърълд" за съветник в полицията. Това е петият висш полицейски служител, който ще бъде разследван.

Федорсио бе разпитван от британски законодатели в публични слушания във връзка със скандала.