Хага оправда Милутинович, той получи всички президентски блага
Хага оправда Милутинович, той получи всички президентски блага / снимка: БГНЕС

Бившият сръбски президент Милан Милутинович беше оправдан от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу етнически албанци. "Съдът ви намира за невинен по точки от едно до пет от обвинителния акт", заяви съдия Ян Бономи и нареди Милутинович да бъде освободен от ареста.

 

Милутинович пристига в Белград от Амстердам с редовен полет на сръбската авиокомпания JAT. През 2003 г. бившия държавен глава доброволно замина за Хага, след като беше повдигнато обвинение срещу него за престъпления срещу косовските албанци.

 

Милутинович и още петима бивши сръбски официални лица бяха обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Косово през 1999 г. Oстаналите висши военни и политически сръбски  функционери получиха общо 96 години затвор след доказателства за масов погром на албанското население от Косово и масови убийства на стотици албанци, между които жени и деца.

 

Това е първото съдебно решение на трибунала във връзка с военните престъпления, които както твърди обвинението, са били извършени от сърбите по време на косовския конфликт. Освен Милутинович на подсъдимата скамейка с него бяха още бившият югославски вицепремиер Никола Саинович, бившият военен министър Драгулюб Ойданич, военните командири Небойша Павкович и Владимир Лазаревич, а също така бившият ръководител на службите за сигурност Сретен Лукич.

 

С оправдателната присъда на Трибунала Милан Милутинович, по сръбските закони, автоматично като бивш държавен глава  получава право на доживотна охрана, дипломатически паспорт, канцелария, секретар, личен шофьор и съветник, на почетното име бивш президент на Сърбия и право да присъства да всички държавни тържества, както предвижда протокола.