Гърците вдигнали над 20 000 протеста за четири години
Гърците вдигнали над 20 000 протеста за четири години / снимка: БГНЕС

За последните четири години в Гърция са проведени над 20 000 протеста, показват официални данни. Хората са изразявали масово недоволството си на фона на усилията на гръцките правителства за реформи и мерки за спасяване на икономиката на страната срещу получаване на пакети от помощи от международните институции.

Гръцкият министър на обществения ред Никос Дендиас обяви, че от 8 май 2010 г. до 28 март тази година в цяла Гърция е имало 20 210 демонстрации, 6266 от които са били в Атина. Дендиас обяви данните в отговор на питане на трима депутати на СИРИЗА. Той обаче не уточни колко често полицията е използвала сълзотворен газ за разпръсване на протестиращите, пише БГНЕС.

"Не разполагаме с официални данни за броя на инцидентите или вида контрол над протестиращите, който използва полицията", заяви Дендиас. Според него полицията не е прибягвала твърде често към сълзотворен газ и използването му е било в съответствие с гръцката конституция и етичния кодекс на полицията.

Дендиас заяви, че гръцките сили на реда са използвали сълзотворен газ, произведен в САЩ, Израел, Великобритания, Франция, Швейцария, Германия, Бразилия и Чехия. Министърът уточни, че в последните четири години, по време на протестите против мерките за икономии е наказан само един полицай поради прекомерно използване на сълзотворен газ.

Преди около година председателят на Асоциацията на лекарите от Атина Йоргос Патулис заяви, че химическите вещества, които се съдържат в сълзотворния газ, използван от полицията, могат да предизвикат сериозни последици за здравето на хората.