Гръцкото правителство подкрепи премиера за референдум по спасителния план на ЕС
Гръцкото правителство подкрепи премиера за референдум по спасителния план на ЕС / снимка: Reuters

Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция, предадоха световните агенции. "Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза правителственият говорител Елиас Мосиалос. Планирано е Гърция да получи шести транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 милиарда евро в средата на ноември, припомня Ройтерс.

На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

По-рано Папандреу уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.

Намерението на Гърция да организира референдум за финансовата помощ от ЕС ще покаже ясно, че страната заслужава мястото си в еврозоната и пазарните смущения ще са краткотрайни, заяви гръцкият премиер на извънредно заседание на правителството, предаде Ройтерс. "Референдумът ще бъде ясен мандат и ясно послание в Гърция и извън нея за европейския ни курс и участие в еврозоната. Никой няма да може да се съмнява в курса на Гърция в рамките на еврозоната", се казва в изявление на канцеларията на Папандреу. Папандреу заяви, че партньорите на Гърция ще подкрепят политиката й и прикани лидерите на Г-20, които ще се съберат по-късно тази седмица в Кан да се споразумеят за политика, "която да гарантира, че демокрацията стои над пазарните апетити". Докато течеше правителственото заседание, говорителят на кабинета Ангелос Толкас заяви, че гръцкото правителство е уверено в шансовете си да спечели поискания вот на доверие в парламента, а след това ще организира референдума по втория пакет от европейската финансова помощ, който бе одобрен на срещата на върха на еврозоната на 26 октомври.

Съобщението на Папандреу за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва Асошиейтед прес.

Решението на Гърция да организира референдум по спасителния финансов план на ЕС поставя под въпрос отпускането на шестия транш от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за поддържане на гръцката икономика. Това заяви холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер, цитиран от Ройтерс. "Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза министърът пред холандския парламент, цитиран от БТА. Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер.

Португалия е обезпокоена от намерението на Гърция да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон. Това заяви португалският външен министър Паулу Порташ, цитиран от Ройтерс. Португалия е третата страна в еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 милиарда евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит. Държавната агенция Луза цитира Порташ, който заяви по време на посещение във Венецуела, че гръцкият план за референдум е фактор на несигурност и непредсказуемост в момент, когато Европа има нужда от знаци на увереност. "Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна - да бъде възприемана като стабилна държава, която изпълнява обещанията си", заяви португалският външен министър. Новото десноцентристко коалиционно правителство на Португалия встъпи в длъжност през юни и разполага със солидно парламентарно мнозинство. Порташ е лидер на дясната Народна партия, която е част от управляващата коалиция.

Планът за референдум е „объркал хората", заяви японският финансов министър Джун Адзуми, докато азиатските пазари отбелязваха спад, отбелязва БГНЕС. Атина върна целия блок в кризата, а пазарите отново изпаднаха в паника, след шокиращото предложение за референдум по спасителния пакет от мерки. Япония е купила около 20% от ценните книжа, предложени от Европейския фонд за финансова стабилност, който осигурява средствата за спасяването на еврозоната, и изразява готовност да купи още. В същото време ключовият индекс "Никей" на токийската борса загуби 170,32 пункта до равнище от 8665,2, като отбеляза спад от 1,93%. Сидни загуби 1,34%, Сеул и Китай по 1,3%, а Хонконг 1,46%. Японските икономически аналитици смятат, че гръцкото общество не харесва пакета, който включва мерки за икономии. "Оптимизмът преди срещата на Г-20 се стопи", заявява Фумиюки Наканиши, главен мениджър по инвестициите и изследванията в SMBC Friend Securities.

Гърция е в центъра на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да обхване по-големи икономики като Италия и Испания, а това сериозно би застрашило общата европейска валута, отбелязва Ройтерс.