Грузия и Молдова парафираха споразуменията си за асоцииране с ЕС
Грузия и Молдова парафираха споразуменията си за асоцииране с ЕС / БГНЕС

Грузия парафира текста на споразумението си за асоцииране с ЕС, съобщиха грузински телевизии, цитирани от ИТАР-ТАСС. На церемония във Вилнюс, където се провежда срещата на върха на "Източното партньорство", документът бе парафиран от грузинския заместник-министър на външните работи Давид Залкалиани, който бе ръководител на делегацията за тригодишните преговори с Брюксел.

Пред репортери Залкалиани заяви, че това е "историческо събитие за Грузия".

Представители на ЕС и Грузия очакват окончателното подписване на споразумението да стане до септември догодина, посочва руската агенция, цитирана от БТА.

Във Вилнюс се състоя и техническото парафиране на споразумението за асоцииране на Молдова с Европейския съюз, съобщи ИТАР-ТАСС. От молдовска страна подписа си под текста постави министърът на външните работи и европейската интеграция Наталия Герман. Официалната церемония по парафирането на споразумението, предвиждащо също така включване на Молдова в зона за свободна търговия с ЕС, ще се състои в петък, когато своите подписи под документа ще поставят молдовският министър-председател Юрие Лянка и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Молдова и ЕС се надяват да подпишат споразумение за асоцииране не по-късно от есента на 2014 година по време на настоящия мандат на Европейския парламент и Европейската комисия. Молдова се надява, че в този срок ще бъде взето решение за либерализация на визовия режим за нейни граждани. Преди срещата на върха във Вилнюс ЕК внесе такова предложение в ЕП и Съвета на ЕС.

В литовската столица еврокомисарят по разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле заяви, че ЕС е готов да поднови подготовката за подписването на споразумението за асоцииране на Украйна, когато тя е готова за това, предаде Асошиейтед прес. Агенцията цитира изявление на украинския вицепремиер Серхий Арбузов, че неговата страна "се нуждае от Европа, от европейски курс", с което той дава знак, че решението за отказ от подписване е временно.