/ Gulliver/Getty Images
Екологичната активистка Грета Тунберг призова младите хора в Италия в петък да се възползват от следващото десетилетие за борба с изменението на климата и обвини световните лидери, че действат „сякаш няма утре“, цитира думите й AFP.

Тийнейджърката от Швеция, която тази седмица бе обявена за „Човек на годината“ от списание Time, призова младите активисти на митинга „Петък за бъдеще“ в северния италиански град Торино да превърнат 2020 г. в „година на действие“ ,

"След по-малко от три седмици ще преминем в ново десетилетие и ... не мога да опиша с думи колко важно ще бъде това десетилетие", каза Тунберг, облечена в жълт дъждобра, цитирана от "Фокус".

"Това е десетилетие, което ще определи бъдещето ни."

Грета Тунберг: Гласувайте за бъдещето на децата си

Тунберг обвини световните лидери, които понастоящем присъстват на конференцията на ООН за изменение на климата в Мадрид, заявявайки, че "все още се опитват да избягат от своите отговорности".

"Не е честно възрастните дапрехвърлят отговорността за разрешаването на тази криза на младите хора, които не са я започнали тази криза. Не е честно, че трябва да правим всичко това", каза тя.

"Възрастните се държат така, сякаш няма утре", каза Тунберг, като предупреди, че младежта "вече не може да приема това утре за даденост".