Град Краматорск, който се намира в Донецка област, е бил ударен от ракета. Това съобщи във Фейсбук кметът на Краматорск Александър Хончаренко, предаде Укринформ.

Украйна съобщи за удар срещу жилищен блок в Киев, има загинали и ранени

По предварителна информация има двама загинали.

„Краматорск беше ударен от ракета. По предварителна информация – 2 жертви“, написа кметът и публикува снимка от града, на която се вижда кратер с диаметър около 20 метра.



Проруските сепаратисти в Донецк, в източната част на Украйна, обявиха днес, че при украински удар са загинали най-малко 20 души, а най-малко 9 души са били ранени в центъра на този голям индустриален град, предаде Франс прес.

В акаунта си в Туитър териториалната отбрана на град Донецк публикува снимки, на които се виждат няколко окървавени тела, лежащи на улица в града насред отломки. Според проруските сепаратисти техните сили за противовъздушна отбрана са прехванали украинска ракета и после отломки от нея са поразили цивилни хора.

Отломките от прехванатата ракета, която е била балистична, са паднали около клон на банка, където е имало десетки хора, предимно пенсионери, пояснява кореспондент на ТАСС. По думите на ръководителя на така наречената Донецка народна република Денис Пушилин ракетата е била "Точка У" с касетъчен заряд и сред загинали 20 души от падането на ракетните отломки, имало и деца.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

Той каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

БТА