Главнокомандващ полските ВВС бил в кабината при катастрофата с Качински
Главнокомандващ полските ВВС бил в кабината при катастрофата с Качински / снимка: Reuters, архив

Установена беше самоличността на втория човек, намирал се в кабината на полския самолет, който на 10 април се разби край руския град Смоленск и причини гибелта на полския президент Лех Качински и на над 90 високопоставени полски представители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на Полската агенция по печата.

По време на катастрофата в пилотската кабина е имало двама души, които не са били част от екипажа, припомня агенцията. Техните гласове се чуваха на записите на разговорите, водени в кабината и съхранени в едната от черните кутии на самолета. Единият от двамата души в кабината, чиято самоличност беше разкрита едва днес, е бил Мариуш Казан, началник на дипломатическия протокол на полското министерство на външните работи. Именно негови са думите: „Все още не разполагаме с решение на президента какво да правим по-нататък" и „Имаме проблем", пише БТА.

Полските експерти, анализиращи записите, предоставени им от руските им колеги, потвърдиха тяхната достоверност, допълва ИТАР-ТАСС. Самоличността на другия човек, който е бил в пилотската кабина по време на катастрофата, беше установена по-рано. Това е бил главнокомандващият полските ВВС Анджей Бласик. Експертите, анализиращи записите, обаче отрекоха твърденията на някои полски медии, че Бласик всъщност пилотирал самолета в момента на катастрофата.