Главните фигури, които дезертираха от сирийския режим
Главните фигури, които дезертираха от сирийския режим / снимка: Reuters

Агенция Франс прес припомня личностите, които дезертираха от сирийския режим след началото на бунта през март 2011 година и бягството на премиера Рияд Хиджаб, което нанесе най-тежкия удар върху режима.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че Хиджаб е дезертирал, а държавната телевизия обяви, че е бил уволнен.

В неделя трима офицери от политическото разузнаване в Дамаск, двама от които братя от клана на сунитския вицепрезидент Фарук аш Шараа, дезертираха и намериха убежище в Йордания. Генерал Мохамад Ахмад Фарес, пилот от военновъздушните сили и първи сирийски космонавт, избяга в Турция.

На 8 март 2012 година заместник-министърът на петрола Абдо Хусамедин обяви, че подава оставка в знак на протест срещу жестокостта на режима на Башар Асад и така стана първият правителствен представител, който се присъедини към редиците на опозицията една година след началото на бунта.

В началото на юли дезертира генерал Мунаф Тлас, приятел на президента от детските му години. Син на генерал Мустафа Тлас, бивш министър на отбраната и дългогодишен приятел на Хафез ал Асад, баща на сегашния държавен глава, Мунаф Тлас бе част от сирийската номенклатура.

На 26 юли Тлас заяви, че подготвя пътна карта за излизане от кризата в Сирия, която ще включва честни хора от режима без Асад.

Няколко дипломати дезертираха през юли.

Посланикът на Сирия в Багдад, Науаф Фарес, бе първият дипломат, който дезертира на 11 юли. Той намери убежище в Катар и призова армията да се присъедини незабавно към редиците на революцията.

На 24 юли дезертира сирийският посланик в ОАЕ Абдел Латиф ал Дабах и съпругата му, сирийският шарже д'афер в Кипър Ламия Харири, последвани на 25 юли от аташето по сигурността в посолството на Сирия в Оман, Мохамед Тахсин ал Факир.

На 30 юли сирийският шарже д'афер в Лондон Халед ал Аюби подаде оставка, последван на следващия ден от сирийския консул в Армения, Мохамад Хусам Хафез.

Четирима депутати също подадоха оставка в знак на протест срещу репресиите.

Двама независими депутати обявиха през април 2011 година оставката си, последвани през януари 2012 година от депутата Имад Галиун, член на бюджетната комисия в Парламента, който намери убежище в Египет.

На 26 юли депутатът от Алепо Ихлас Бадауи дезертира и намери убежище с шестте си деца в Турция. Това е първата оставка в новия парламент след парламентарните избори през май.

Полковник Рияд ал Асад, който дезертира в Турция, обяви на 30 юли 2011 година сформирането на Свободната сирийска армия, с което постави началото на въоръжена опозиция. Оттогава 31 дезертирали сирийски генерали бяха посрещнати на турска територия.

Някои от тези генерали се върнаха в Сирия, за да се присъединят към действащите бойци в страната, заяви турски представител, който отказа да разкрие точния брой на сирийските генерали, които в момента се намират в Турция. Едно от най-зрелищните бягства извърши на 22 юни пилотът на сирийски боен самолет Хасан Мерхи ал Хамаде, който кацна с изтребителя си МиГ в Йордания. (БТА)