Германското правителство забрани сайтовете с детска порнография
Германското правителство забрани сайтовете с детска порнография / www.sxc.hu

Правителството на канцлера Ангела Меркел одобри нов закон, който ще задължи практически всички интернет доставчици в Германия да блокират сайтовете с детска порнография. Текстът подлежи на одобрение от парламента, което едва ли ще бъде проблем, тъй като коалицията на Меркел контролира и двете камари, отбелязва Асошиейтед прес.

   

Новият закон задължава всички доставчици с повече от 10 000 клиенти, които са 97% от всички доставчици, да блокират сайтовете, идентифицирани от Федералната криминална полицейска служба, в които фигурират непълнолетни лица. Полицейските власти редовно ще осъвременяват списъците с незаконни сайтове и ще ги предават на доставчиците. Потребителите, които се опитват да получат достъп до такива сайтове, ще се натъкват на червен надпис "Стоп!". Целта е да се ограничи максимално пазара на детска порнография, заяви министърът на икономиката Карл-Теодор цу Гутенберг.

 

Освен това доставчиците ще могат да събират лични данни, които да бъдат използвани в криминални разследвания срещу потребители. Тези данни няма да бъдат архивирани, обеща министърът на правосъдието Бригите Цюприс. Следователите, след като бъдат информирани от доставчика, ще могат да следят опитващите се да влязат в сайтовете само в реално време.

 

Полицейската статистика показва увеличение с 11% на броя на германците, гледащи сайтове с детска порнография - с кадри с лица под 13 години. От 2936 случая през 2006 г. броят им е нараснал на 6206 през 2007 г.

 

Решението на кабинета съвпадна със съобщението на властите в провинция Баден-Вюртенберг миналата седмица, че е разбита международна мрежа за детска порнография с клиенти от 91 страни, включително Бразилия, Канада и САЩ. При полицейската акция бяха конфискувани повече от 500 компютъра в цялата страна. След новината в края на седмицата пет от най-големите доставчици се съгласиха да блокират сайтовете с детска порнография от правителствените черни списъци в срок от шест месеца. С новия закон задължението практически обхваща всички доставчици.