Германският президент призова за открито общество и съчувствие към бежанците
Германският президент призова за открито общество и съчувствие към бежанците / снимка: БГНЕС, архив

Германският президент Йоахим Гаук призова за съчувствие към бежанците в коледното си обръщение, чийто текст беше разпространен предварително.

Обръщението на президента е отправено в момент, когато в Германия набират сила антиислямските и антиимигрантски демонстрации - в Дрезден в понеделник 17 000 души участваха в десетата поред, организирана от ПЕГИДА - „Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада”.

В същото време обаче се множат инициативите в защита на бежанците - също в понеделник вечер противниците ПЕГИДА в цяла Германия се оказаха по-многобройни отнейните привърженици - контрадемонстрациите събраха общо 20 000 участници в цяла Германия, отбелязва АФП.

Да видя, че реагираме със съчувствие на страданието, че повечето от нас не следват онези, които искат да изолират Германия - това за мен беше наистина окуражаващо през тази година, каза Гаук. Смятам за очевиден знак за хуманност факта, че има толкова много добра воля за приемане на бежанците, заяви Гаук и призова германците да предложат „мир на онези, които са в опасност, и защита на онези, които са преследвани”, а също и да имат доверие „в нашите ценности, нашите сили и нашите демократични институции”.

Президентът, който е бил пастор по време на комунистическия режим в Източна Германия, отправи към сънародниците си и библейския призив „Не бойте се и нямайте страх!”, защото „с очи, разширени от страх, е трудно да се видят възможните решения”, обясни той. Гаук призова германците да не се страхуват от околния свят, а да се опитват да разберат предизвикателствата пред обществото. Само този, който се изправя пред предизвикателствата, намира решения, напомни президентът.

Източник: БТА