Гаук е сред най-популярните фигури в германската политика
Гаук е сред най-популярните фигури в германската политика / снимка: Reuters
Гаук от години е една от най-популярните фигури в германската политика
50419
Гаук от години е една от най-популярните фигури в германската политика
  • Гаук от години е една от най-популярните фигури в германската политика

Номинацията на Йоахим Гаук за нов президент на Германия е силно подкрепяна от германския народ, пишат местните медии. Не е сигурно какви ще са последствията на тази номинация за германския канцлер Ангела Меркел, която през 2010 г. силно подкрепи подалия оставка в петък президент Кристиан Вулф. Според слухове в пресата коалиционното правителство „едва ли не се е разпаднало" след „напрегнатите" преговори между парламентарната група "Съюз" на Меркел и коалиционния й партньор Свободна демократическа партия, чийто лидер Филип Рьослер подкрепя Гаук.

Йоахим Гаук от години е една от най-популярните фигури в германската политика. Той е протестантски пастор от пристанищния град Росток, в бивша Източна Германия, който дълги години се бори за правата на човека преди, както и след обединението на Германия. Гаук беше видимо емоционален на пресконференцията след като неговата номинация беше оповестена: „Не мога да направя официално изказване в този момент - много съм объркан емоционално. Току-що слизам от самолета и телефонното обаждане от канцлера ме свари в таксито. Дори нямах време да си взема душ!"

72-годишният Гаук каза, че е най-трогнат именно от факта, че номинацията за кандидат-президент е за човек, който дълги години е живял в комунистическа диктатура.

Въпреки подкрепата й за Йоахим Гаук, през 2010 г. канцлерът Ангела Меркел силно настоява да бъде избран за президент Кристиан Вулф, макар народът и много политици да подкрепят именно Гаук. Сегашната й подкрепа за Гаук се възприема от мнозина като признание на Меркел, че е сгрешила с избора си преди две години. Според вестник "Билд" преговорите през уикенда са били оживени и Меркел трудно е била убедена Йоахим Гаук да бъде официалната номинация на правителствената коалиция. Вестникът твърди, че преди да се съгласи Меркел е предупредила лидера на Свободната демократическа партия Филип Рьослер, че подкрепата му за Гаук "заплашва целостта на коалицията".

Гаук е син на уважаван капитан на кораб. В годините след Втората световна война баща му е обвинен от съветските власти в шпионаж и прекарва пет години в сибирския ГУЛАГ. Като малък Гаук твърдо отказва да се присъедини към комсомолската организация "Свободна германска младеж", което му се оказва пречка да следва журналистика. Става пастор и това го подлага на постоянен тормоз от Министерството на държавна сигурност - Щази. През 1989 г. Гаук членува в опозиционното движение „Нов форум" и става негов говорител. След разпада на ГДР е избран за федерален представител за архивите на Щази, която длъжност заема до 2000 г.

Отказва многобройни политически постове през последните две десетилетия, а през 2010 г. критикува държавата за това, че не обръща нужното внимание на комунистическите престъпления. Гаук е председател на германската организации за борба с ксенофобията и расизма и членува в управителния съвет на европейската организация. Не е партиен, но е уважаван от политици от всички партии. Английският вестник "Индепендент" нарича Гаук "германският Нелсън Мандела".