Френски подводници спряха търсенето на останки от полет 447
Френски подводници спряха търсенето на останки от полет 447 / снимка: БГНЕС /

Френските подводници, които участваха в търсенето на останките от катастрофиралия на 1 юни при силна буря самолет на "Ер Франс", прекратяват участието си в операцията, съобщи Ройтерс.
   
След няколко седмици се очаква да бъде свикано заседание на международен екип от експерти, който да предложи нови методи за търсене с цел да бъдат извадени "черните кутии" на самолета.
   
Записите, съдържащи се в "черните кутии", са от критично значение при установяването на причините за катастрофата и за предприемането на мерки, които да позволят да се повиши сигурността на полетите. Въз основа на поредица от автоматизирани съобщения, излъчени от електронната система на самолета непосредствено преди той да се разбие във водите на Атлантическия океан близо до Екватора, експертите са успели да установят, че датчиците за скорост подавали неверни данни. Това кара експертите да смятат, че поради дефект на датчиците пилотите реагирали прибързано и в даден момент с действията си намалили тягата на двигателите под допустимото.
   
Компанията "Еърбъс" подкани всички авиокомпании, които използват нейни самолети от типа "Еърбъс 330" спешно да подменят датчиците за скорост, посочва Ройтерс.
   
Месец след катастрофата над Атлантическия океан в района на Коморските острови в Индийския океан по сходен начин и при лоши атмосферни условия  катастрофира йеменски самолет "Еърбъс 310-300".