Фратини: България е на прав път за ЕС 2007 г.
Фратини: България е на прав път за ЕС 2007 г. / netinfo

България е на прав път за влизане в ЕС през 2007 г., смята еврокомисарят за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, цитиран в сайта eupolitix.com.

София е подложена на натиск от Брюксел да навакса закъсненията си в реформата в правосъдната област, иначе може да бъде забавена с една година за влизането си в ЕС и да получи и други санкции, отбелязва сайтът.

При вчерашното си посещение в България обаче Фратини изрази растящ оптимизъм и призова София да спази обещанията си.

"След това посещение съм малко по-оптимистично настроен. Обаче българските власти трябва да продължат да правят всички възможни усилия, за да покрият изискванията до края на 2006 г.", каза Фратини.

Похвалите на Фратини за важните успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията и в сигурността по границите ще са от голямо значение за България през следващите седмици, отбелязва сайтът.

На 26 септември европейският комисар за разширяването Оли Рен ще каже на България дали е постигнала достатъчен напредък, за да влезе в ЕС на планираната дата 1 януари 2007 г.

България ще трябва да докаже напредък в борбата с корупцията по високите нива на властта и да постигне консенсус за изменения в конституцията, които гарантират независимост на съдебната система.

"Никой в България не трябва и не може да е над закона - нито политиците, нито магистратите, нито правоохранителните органи", подчерта Фратини.

В случай, че на 26 септември Европейската комисия излезе с отрицателен доклад за България, страните от ЕС ще трябва да решат с единодушие дали да отложат влизането й с една година. Това ще стане на срещата на външните министри на 25-те на 16 октомври. След това въпросът за отлагането на еврочленството на България ще е гореща тема на неофициалната среща на лидерите от ЕС в Лахти на 20 октомври, пише eupolitix.com.