Франсоа Оланд би всякакви рекорди по неодобрение
Франсоа Оланд би всякакви рекорди по неодобрение / снимка: Reuters, архив

Популярността на президента Франсоа Оланд е спаднала до рекордно ниско равнище, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на проведено изследване на общественото мнение. Според публикуваните днес резултати едва 25% от французите са „доволни” от държавния глава. В същото време 74% от анкетираните са заявили, че са „недоволни” или „крайно недоволни” от политиката му.

Това е абсолютен рекорд в историята на Петата република, констатират експерти. Само за година управление той практически е загубил напълно кредита на доверие, даден му от французите. Дори на първия тур на изборите през март миналата година за него
гласуваха 30%, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според проучването французите губят търпение, защото не виждат сериозно подобрение в икономическата ситуация. По мнение на анкетираните най-важните задачи са безработицата да намалее и качеството на живота да се повиши. Вместо това те са останали на втори план, изместени от неприоритетни проблеми като например легализирането на еднополовите бракове, допълва БТА.

Към тревогите на президента се прибавя и разразилият се скандал в правителството около делегирания министър за бюджета Жером Каюзак, който бе принуден да подаде оставка, след като бе уличен в неплащане на данъци.

Предишният рекорд по непопулярност бе на предшественика на Оланд, Никола Саркози - 72%. Това равнище обаче бе достигнато в самия край на петгодишния му мандат, отбелязва ИТАР-ТАСС.