Финландия е против влизането на България и Румъния в Шенген, пише румънски вестник
Финландия е против влизането на България и Румъния в Шенген, пише румънски вестник / снимка: БГНЕС, архив

Финландия ще се присъедини към Холандия с отрицателен вот на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, планиран за 22 септември, по въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство заради мотиви, свързани с вътрешната политическа ситуация, твърдят европейски източници, цитирани от румънския вестник "Румъния либера".

Новото финландско правителство, което встъпи в длъжност през юни 2011 г., има по-силно евроскептичен и антиимигрантски подход, отбелязват още споменатите източници.

Румънският министър на външните работи Теодор Баконски заяви, че е имал среща с финландския и холандския си колега и че двете страни ще се противопоставят на влизането на Румъния в Шенген, но подчерта, че трябва да се намери решение за излизане от този блокаж, съобщава още "Румъния либера".

Баконски се е срещнал с двамата си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той е ръководител на румънската делегация, която участва в събранието. Румънският външен министър заяви още, че "е въпрос на доверие, що се отнася до сигурността на общите граници" на Европейския съюз, а Румъния има всички аргументи на своя страна.

"Но имаме нужда от консенсуса и положителния вот на всички страни членки. На Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи знаем какво ще се случи. Но след това има и други европейски срещи. Мисля, че като работим заедно и като запазим уважението си към правилата, към изискванията на законодателството на общността, ще можем да намерим начин за деблокиране на ситуацията", каза Баконски.

Междувременно стана ясно, че румънският парламент ще гласува декларация, в която се осъжда обявеното отхвърляне на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, което според инициаторите й представлява нарушаване на правата на румънските граждани в Европейския съюз, съобщава информационният сайт Зиаре.

Декларацията беше предложена от заместник-председателя на Сената Кристиан Дяконеску от Националния съюз за прогрес на Румъния и съгласувана с членовете на опозицията. Това е единствената твърда реакция на румънска институция срещу блокирането на присъединяването на страната към Шенген на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи утре, посочва сайтът.

"Парламентът на Румъния смята за неоснователни решенията, взети от национални парламенти на страни-членки от ЕС за блокирането на присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение. Привличаме вниманието на европейските форуми и страните членки на ЕС във връзка с факта, че румънските граждани са европейски граждани с пълни права в пространството на общността, които идват от договора за присъединяване към ЕС, ратифициран от всяка страна членка на ЕС", се посочва в документа.

В декларацията пише още, че "румънският парламент счита за изпълнени всички технически задължения, включени в критериите за присъединяване - факт, който беше потвърден и от Европейския парламент през септември".

"Смятаме, че изразите на европейска солидарност и единство трябва да надделяват и в бъдеще над изблиците на вътрешно политиканство, изразени в постъпки, които могат да засилят популистките, ксенофобските и евроскептичните тенденции", се подчертава в документа.

Беше публикувано изявление на Кристиан Дяконеску, според което Румъния може, с посредничеството на Европейската комисия, да изправи Холандия пред Европейския съд за неспазване на законодателството на Европейския съюз, ако правителството в Хага блокира присъединяването на Румъния към Шенген.