/ iStock
Хиляди червенокоси и хора с рижав цвят на косата се събраха на годишен фестивал в нидерландския град Тилбург. Едва между 1-2% от населението с европейски произход има червена коса, показват академичните данни.

Техният броя е по-голям в области като Уелс, Шотландия и Ирландия.

 


„Всичко, което ви прави специални, независимо дали това е червена коса или качество, като интровертност, е нещо, което не трябва да криете, а по-скоро да празнувате гордо и буйно и да го превърнете в своя уникална запазена марка“, казват организаторите на фестивала.

Всяка година те правят събитието, за да отпразнуват червенокосите и рижите коси, по-известни в западния свят като "джинджифилови". През годините на фестивала се присъствали хора от повече от 80 държави.

Дискусиите за тормоза, дискриминацията и „културната стигма“ срещу хората с червена коса многократно излизаха на преден план в страни като Съединените щати и Обединеното кралство, казват участниците, които гордо развяват огнени гриви.





В Шотландия, например, заместник-лидер на Лейбъристката партия предизвика скандал през 2010 г., наричайки висш коалиционен министър „джиндифилов гризач“, обида, за която по-късно се извини.  А епизод от „South Park“ от 2005 г., озаглавен „Ginger Kids“ – в който главният герой се отнася към червената коса като към болест – рутинно е цитиран като културна зараза за тормоза на червенокосите хора.

 
С лозунги като „Лице без лунички е като нощ без звезди“, над 5000 рижи и червенокоси участваха във фестивала. Цветът на тазгодишното събиране беше роза от хибискус, която според организаторите „изглежда страхотно на червенокосите“. Именно по тази причина всички се бяха облекли в този розов нюанс.