Еврокомисарят Луи Мишел се срещна с освободените медици
Еврокомисарят Луи Мишел се срещна с освободените медици / снимкa: Sofia Photo Agency

Еврокомисарят Луи Мишел, отговарящ за развитието и хуманитарната помощ, се срещна с освободените от Либия български медици. Медиците гостуват в Белгия по покана на Националната федерация на белгийските медицински сестри и санитари.

На срещата, която се състоя в българското посолство в Брюксел, на Мишел бе връчен екземпляр от внесения вече от Националната федерация на белгийските медицински сестри и санитари проектозакон в Сената на Белгия за регулиране на работата на медицинския персонал при изпълнение на мисии по света.

Луи Мишел изрази радостта си от срещата и изтъкна, че през годините, когато българските медици бяха в либийски затвор, "нашите мисли в Комисията, в другите европейски институции бяха непрекъснато с вас".

Еврокомисарят предложи две идеи: на предстоящата среща на върха Европейски съюз - Африка в Лисабон на 7 и 8 декември, в която ще участва и Муамар Кадафи, да бъде поставен въпросът защо и как се е стигнало до там, че невинни медици да бъдат държани толкова дълго в либийски затвор, след като те са изпълнявали хуманитарната си мисия и въобще да се постави на обсъждане проблемът за хуманитарното измерение на международното право.

Втората идея бе в Брюксел, в България, или и на двете места, да се организират конференции за обсъждане на проблеми, свързани с хуманитарното измерение на международното право. На тези форуми българските медици ще разкажат за преживяното в Либия, а целта е да бъдат набелязани мерки преживяното от тях никога да не се повтаря.

На срещата в българското посолство присъства и кметът на град Динан Ришар Фурно. По негова инициатива, когато българските медици бяха в либийски затвор, в този град на сградата на кметството бе окачен огромен транспарант с тяхна снимка зад затворнически решетки, а кметът призова всички белгийски общини да последват примера на Динан.

Вечерта медиците отпътуваха за България.