ЕС засилва санкциите срещу сирийските военни
ЕС засилва санкциите срещу сирийските военни / снимки: Reuters, архив

Заради продължаващите репресии в Сирия Европейският съюз реши да приеме нови санкции срещу режима, засягащи още 22-ма членове на силовите служби и осем допълнителни организации, съобщи АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

Решението бе взето от дипломатите, представящи страните от ЕС в Брюксел, и предстои да бъде официално утвърдено на среща на министрите на външните работи в белгийската столица на 23 януари. Колкото по-дълго траят репресиите, толкова по-строги рестриктивни мерки ще приемаме, подчерта един от източниците.

В отговор на продължаващите репресии ние се борим за приемане на нов пакет санкции. Великобритания предложи допълнителен списък от 21 военни и членове на службите за сигурност, които смятаме за отговорни за насилието срещу цивилни, посочи в комюнике британският държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, пише БТА.

По време на европейските дискусии в списъка е добавено още едно има, така че  засегнатите от новите санкции стават 22-ма. Мерките включват замразяване на авоари и забрана за издаване на европейски визи.

Това е 11-ти пакет от санкции на ЕС срещу Сирия. Предишният беше одобрен в началото на декември миналата година и предвиждаше лишаване на режима на Башар Асад от достъп до финансиране. До момента обект на европейски санкции са около 120 физически и юридически лица, свързани със сирийския режим.

ЕС засилва санкциите срещу сирийските военни
netinfo

По-рано през деня премиерът на Великобритания Дейвид Камерън (на снимката в текста) заяви, че страната му трябва да играе водеща роля в международните усилия за затягане на санкциите срещу Сирия. Той нарече сирийския президент Башар Асад „отвратителен тиранин”, предаде Ройтерс.

„Необходимо е Великобритания да поеме водеща роля за затягане на санкциите срещу Сирия, забраната за пътувания, замразяването на авоарите”, заяви Камерън пред парламента. Той каза също, че са се появили нови доказателства, че Иран оказва „огромна подкрепа” на сирийския режим. „Хората трябва да знаят също така, че (ливанската) Хизбула е организация, подкрепяща този отвратителен тиранин, който избива собствения си народ”, добави Камерън.