ЕС ще признае разделянето на Ерусалим?
ЕС ще признае разделянето на Ерусалим? / снимка: Reuters

Вестник "Аарец" съобщи, че в последно време Израел полага интензивни усилия да отмени проекторезолюцията, подготвена от Швеция, ротационния председател на Европейския съюз, в която се намеква за признаване на едностранната декларация за независимост на Палестинската държава.

На 7 декември в Брюксел ще има среща на министрите на външните работи на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени перспективите за мирно урегулиране на конфликтите в Близкия изток. На срещата ще бъде приета резолюция, разясняваща политиката на Европейския съюз по близкоизточния въпрос, пише БТА.

В Израел се опасяват, че шведският проект ще бъде одобрен и по този начин Европа за първи път публично ще подкрепи едностранното създаване на палестинска държава и разделянето на Ерусалим. Европейските министри имат намерение да приканят страните да подновят преговорите за създаването на независима, жизнеспособна палестинска държава, включваща Западния бряг на река Йордан, Ивицата Газа и Източен Ерусалим. Проекторезолюцията на Швеция се поддържа от Великобритания и Франция.