ЕС се ангажира да помага на балканските страни за мигрантите
ЕС се ангажира да помага на балканските страни за мигрантите / снимка: БГНЕС, архив

ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на товара, предаде Франс прес.

"Трябва да обединим усилията си в борбата с този проблем, който ще продължи да е много труден", каза шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини на конференцията на ЕС в Люксембург със страните от Западните Балкани, както и Турция, Ливан и Йордания.
Могерини призова участниците да намерят "общи отговори, общи решения на едно общо предизвикателство".

"Това не е само европейска криза, а регионална, световна криза", каза тя.
В заключителната декларация на конференцията ЕС обещава да отпусне повече финансова помощ, че също така иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организираната престъпност в трафика на хора.

По "Балканския път" всеки ден потеглят хиляди сирийски и иракски бежанци, които тръгват от турските брегове и през гръцките острови и континента се насочват към Северна Европа, прекосявайки Балканите.

По данни на ООН от началото на годината по този маршрут в Европа са пристигнали 428 000 души.

На конференцията в Люксембург бяха представени съседите на Сирия, както и Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и Косово, а също и международни агенции.

Страните от Западните Балкани "са жертви и трябва да им помогнем, особено на Македония и Сърбия", заяви европейският комисар за политиката на добросъседство Йоханес Хан.
"Вече им дадохме пари, за да им помогнем да се справят с бежанците чрез лагери, убежища, но и в здравния сектор или за създаване на система на регистриране", обясни той.

"Може би продължим с пренастаняване на бежанци в ЕС", добави той.
За това настояват някои транзитни страни като Сърбия, както и съседните на Сирия страни, които са приели общо 4 милиона бежанци, отбелязва АФП.

Източник: БТА