ЕС решава за Сърбия през февруври
ЕС решава за Сърбия през февруври / снимка: Reuters

Решението дали да се предостави на Сърбия статут на кандидат член ще бъде взето от външните министри на държавите членки на ЕС през февруари, заяви президентът на ЕС Херман Ван Ромпой.

"Ясната цел е да предоставим на Сърбия статут на кандидат", заяви Ван Ромпой и изрази задоволство от "смелите стъпки", предприети от властите в Белград за залавянето на издирваните военнопрестъпници и от "първите резултати" в усилията за подобряване на отношенията с Косово.

Ван Ромпой заяви, че 27-членният блок ще продължи да наблюдава стъпките на Белград за намаляване на напрежението в региона, а външните министри ще вземат решение през февруари, пише БГНЕС. То трябва да бъде потвърдено на среща на върха на ЕС следващия месец.

Белград се надяваше да получи статут на кандидат член за ЕС на тази среща на върха и отлагането вероятно ще предизвика голямо разочарование в страната. Но новите безредици по границата със Северно Косово в края на миналия месец, при които бяха ранени 50 миротворци от НАТО и много цивилни, накара няколко държави членки на ЕС, сред които и Германия, да поискат по-голям напредък.

Лидерите на сръбската националистическа радикална партия ще организират протест в центъра на Белград срещу кандидатурата и членството на страната в Европейския съюз /ЕС/. "На практика членството в ЕС няма да доведе до нищо добро за Сърбия. Присъединяването ни означава допълнително обедняване на нацията, разграбване на природните ни богатства, намаляване на жизнения ни стандарт и увеличаване на безработицата", каза пред вестник "Блиц" Деян Мирович, координатор на Сръбската радикална партия. "Ние сме срещу членството ни в ЕС, не само защото ни се отнема 15 на сто от територията с Косово, а защото кандидатурата е фалшиво и лъжливо обещание за по-добър живот", каза още Мирович.