ЕС предприема операция срещу сомалийските пирати
ЕС предприема операция срещу сомалийските пирати / снимка: DarikNews

Европейският съюз обяви началото на първата в историята си военноморска операция. Тя ще включва кораби и самолети за охрана от пирати на опасните води край бреговете на Сомалия. Засега България няма да участва в операцията, стана ясно след среща на министри от Европейския съюз в Брюксел.

Седем кораби и самолети на страни от ЕС ще започнат от началото на следващия месец да конвоират търговски и хуманитарни плавателни съдове. Причината са зачестилите нападения на пирати в района. Участието на държавите е доброволно, каза заместник-министърът ни на отбраната Спас Панчев:

„При обсъждането днес имаше въпрос дали корабите, които се съпровождат, трябва да плащат за това или не. Няма решение по този въпрос. Третата задача е да се пресече контрабандата на оръжие, контрабандата въобще в региона. Участие са заявили осем държави, командването е английско.

Досега водите в района на Африканския рог не бяха охранявани и от началото на годината пирати са пленили над 30 и нападнали повече от 70 кораба. Пред новите сили на ЕС обаче продължава да стои проблемът с разпознаването на корабите, тъй като – както казва един генерал – на нито един кораб няма етикет, че е пиратски. Най-честият мотив за отвличането е искането на откуп, а пиратите нямат политически подбуди.