ЕС подготвя нови санкции срещу Русия заради Украйна
ЕС подготвя нови санкции срещу Русия заради Украйна / БГНЕС

ЕС реши да подготви нови санкции срещу Русия предвид липсата на деескалация в украинската криза, предаде Франс прес, като се позова на европейски източник. Ново заседание, на което ще се вземе евентуално решение за тях, е насрочено за понеделник, допълва агенцията. Подробности за естеството на евентуалните санкции засега не се съобщават, допълва ДПА.

Ройтерс и ИТАР-ТАСС отбелязват, че европейските правителства не са готови незабавно да наложат нови санкции на Русия.

Засега посланиците на страните членки решиха, че ще следят ситуацията, заяви европейски дипломат, пожелал да запази анонимност, цитиран от Ройтерс. Картината от Украйна е смесена, а междувременно има засилена подготовка за санкции, допълни дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Пред ИТАР-ТАСС пък неназован европейски дипломатически източник поясни: "Русия предприе редица стъпки за деескалация на ситуацията в Източна Украйна, в частност обезпечаване на освобождаването на заложниците, в това число на наблюдателите на ОССЕ и участието в преки преговори на висше равнище за урегулиране на ситуацията. В тези условия страните от ЕС решиха да отложат разглеждането на въпроса за санкции срещу Русия до следващото заседание на Съвета на ЕС на ниво постоянни представители, което ще се състои в началото на следващата седмица".

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Берлин няма да се поколебае да подкрепи икономически санкции срещу Русия въпреки последиците за германската икономика, ако Москва продължи да нарушава международното право в Украйна, предаде Ройтерс.

Шойбле каза пред чуждестранни кореспонденти, че санкциите вероятно биха навредили на германските бизнес интереси, но добави: "Това няма да ни спре да направим каквото трябва".

Източник: БТА