ЕС осъди категорично насилието в Сирия
ЕС осъди категорично насилието в Сирия / снимка: Reuters, архив

Първият европейски дипломат Катрин Аштън „осъди най-категорично бруталните репресии в Сирия” след среща с представители на сирийската опозиция.

Според изявлението на нейния говорител, Аштън се е срещнала с представители на Сирийския национален съвет в рамките на „текущите усилия за започване на диалог с представители на опозицията, които се придържат към ненасилието и демократичните ценности”.

Тя подчерта, че е дълбоко загрижена от влошаването на обстановката и подчертала подкрепата на ЕС за сирийския народ, като е „осъдила най-категорично бруталните репресии и многобройните нарушения на правата на човека”, пише БГНЕС.

Аштън приветства „усилията на опозицията за създаване на единна платформа и работа по обща визия за бъдещето на Сирия и прехода към демократична система”. Опозиционната платформа „трябва да включва всички религии и общности”, настояла е тя, като е призовала за диалог с Арабската лига.

Общото събрание на ООН прие със 122 срещу 13 гласа резолюция, която осъжда екзекуциите и употребата на сила срещу протестиращите в Сирия, които искат оставката на президента Башар ал Асад. Сирийските власти се призовават да спрат незабавно нарушенията на правата на човека.

В документа се осъждат издевателствата на произволен принцип и използването на прекомерна сила срещу протестиращите в Сирия, настояващи за оставката на президента Башар Асад. Резолюцията призовава сирийските власти да прекратят незабавно нарушенията на човешките права и преследването на протестиращите. Текстът осъжда строго системните и сериозни нарушенията на човешките права от страна на властите, както и убийството на протестиращи и на правозащитници.

Резолюцията осъжда също изчезванията на активисти, мъченията, нехуманното отношение над задържаните, сред които има и деца, както и арестите на произволен принцип. Тя призовава сирийските власти да приложат изцяло и незабавно плана за излизане от кризата на Арабската лига.

Франция, една от трите европейски вносители на резолюцията заедно с Германия и Великобритания, приветства вота. Дипломат номер едно на Париж Ален Жупе призова  Дамаск да чуе това послание, да извлече поука от него и да действа в съответствие с него. Британският министър на външните работи Уилям Хейг приветства сигнала за единство, изпратен от Общото събрание и най-вече арабската подкрепа за документа. Резолюцията за Сирия е внесена от общо 60 страни, сред които шест арабски - Саудитска Арабия, Мароко, Йордания, Катар, Бахрейн и  Кувейт.

Посланикът на Германия в ООН Петер Витиг призова Съветът за сигурност на ООН да не изостава и да разгледа сирийския въпрос.

ЕС осъди категорично насилието в Сирия
netinfo

След среща в Лондон с президента на Турция Абдуллах Гюл британският премиер Дейвид Камерън пък изрази мнение, че в Сирия вече е наистина възможно да избухне гражданска война, предаде АФП. На срещата двамата са разговаряли за ситуацията в Сирия, поясни Камерън и определи дискусията, като много важна и задълбочена.

Турция възприе много твърда линия срещу Сирия и Арабската лига демонстрира лидерство по сирийското досие. Това ни предоставя средство, за да сложим край на бруталността на сирийския режим, който е морално фалирал”, заяви британският премиер. Камерън призова светът да подкрепи и застане на страната на опозицията в Сирия, като същевременно оказва натиск върху режима на Башар Асад.