ЕС изтегля дипломатите си от Беларус?
ЕС изтегля дипломатите си от Беларус? / Reuters
ЕС изтегля дипломатите си от Беларус?
55769
ЕС изтегля дипломатите си от Беларус?
  • ЕС изтегля дипломатите си от Беларус?

Очаква се Европейският съюз да изтегли дипломатите си от Беларус като отговор на изгонването от Минск на шведския посланик. Ситуацията повтаря подобна случка от началото на годината, когато в знак на солидарност с Полша европейските страни, включително България, отзоваха посланиците си в Беларус. Не е ясно от какво е предизвикана поредната дипломатическа криза, но е възможно причината да са... 800 плюшени мечета.

Няколко дни след като изгони шведския посланик, Беларус нареди до края на месеца посолството на Швеция в Минск да бъде затворено. Това е пореден епизод в спора между Беларус и Европейския съюз, който обвинява президента Александър Лукашенко във все по-грубо нарушаване свободата на словото. В петък Съветът по политика и сигурност, дипломатическа организация в рамките на Европейския съвет, ще реши каква да бъде единната европейска реакция на случващото се. След като и Швеция изгони трима беларуски дипломати, ситуацията стана доста напрегната. Очаква се европейското решение да бъде отзоваването за консултации в столиците им на всички посланици от Европейския съюз. Така ще се покаже солидарност с Швеция. Подобен ход беше предприет преди няколко месеца, когато имаше проблем с полския посланик в Беларус. Тогава България също извика в София посланика си в Минск, очаква се, ако бъде такова общото европейско решение, същото да се случи и сега.

Не е ясно каква е причината за обтягането на отношенията между Беларус и Швеция. Шведският външен министър Карл Билд казва, че посланикът бил изгонен заради възхваляването на човешките права. Беларус казва, че причината е, че дипломатът развалял двустранните отношения.

Възможно е причината да е в незаконното навлизане преди месец в беларуска територия на малък шведски самолет. От него над Беларус бяха пуснати 800 плюшени мечета с листовки, изразяващи подкрепа на свободата на словото. Първоначално Беларус отричаше случката, но после бяха уволнени висши военни.