ЕС готов да изпрати полицейски тренировъчни мисии в Косово и Афганистан
ЕС готов да изпрати полицейски тренировъчни мисии в Косово и Афганистан / снимка: БГНЕС
Европейският съюз е готов да изпрати полицейски тренировъчни мисии за Косово и Афганистан в съответствие със стремежа на ЕС да разшири ролята си в глобалната сигурност, каза германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг, предаде ДПА.

На откриването на двудневна среща на министрите на отбраната на ЕС в германския град Висбаден Юнг каза, че 27-членният блок обсъжда изпращането на полицейска мисия в Косово. Контингентът на НАТО от 16 000 души в областта ще остане там и след очакваното решение на Съвета за сигурност на ООН за окончателният статут на Косово.

Разговорите за намаляване на присъствието на НАТО в Косово ще изпратят грешен сигнал, отбеляза Юнг. Той призова сръбските и косовските албанци да потърсят компромис за бъдещето на сръбската провинция.

По отношение на Афганистан германският министър потвърди, че следващата седмица се очаква германският парламент да вземе окончателно решение за изпращане на шест разузнавателни самолети "Торнадо" като подкрепление за операциите на НАТО в Южен Афганистан.

Освен това ЕС е готов да обучава афганистански полицаи в рамките на подновена международна инициатива за стабилизиране на страната, добави Юнг. В Афганистан сигурността и възстановяването вървят ръка за ръка, подчерта той. Министърът потвърди, че военната мисията на ЕС в Босна, най-голямата мисия на ЕС досега с численост от 6500 души, тази година ще бъде съкратена на 2500 души.

Освен разширяването на военната роля и амбиции на ЕС през двата дни на форума във Висбаден министрите ще разгледат също засилването на партньорството на съюза с НАТО, ООН и Африканския съюз.