ЕП се гневи на коментарите на Борисов за забраняването на БСП
ЕП се гневи на коментарите на Борисов за забраняването на БСП / снимкa: Sofia Photo Agency
ЕП се гневи на коментарите на Борисов за забраняването на БСП
22744
ЕП се гневи на коментарите на Борисов за забраняването на БСП
  • ЕП се гневи на коментарите на Борисов за забраняването на БСП

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент възрази остро срещу думите на премиера Бойко Борисов, че е грешка, че партия като БСП не е забранена.

Борисов направи съждението в интервю за Нова телевизия, а групата на социалистите и демократите в Страсбург призова България да спазва различията в мненията и да защитава политическия плурализъм.

Пред Дарик евродепутатът от БСП Ивайло Калфин добави: „Това поведение влиза в противоречие на демокрацията, на свободата на изразяване, на свободата на словото, които си представяме в ЕС, на плурализма, на демокрацията и въобще с подобни изказвания държавата се връща много години назад. Точно подобна позиция се съдържа и в реакцията на групата на европейските социалисти и демократи, също с ангажимент, че тя ще се погрижи нейният председател да сезира останалите основни политически групи в парламента, за да обърнат внимание на България, че подобен начин не е допустим за отношение към политически противници. Скандалът е предизвикан от скандалните думи на премиера, който си мисли, че може да говори каквото си иска и когато си иска. Просто не е така".