ЕП с резолюция за присъединяването на България и Румъния към Шенген
ЕП с резолюция за присъединяването на България и Румъния към Шенген / снимка: Reuters, архив

Европейският парламент е подготвил резолюция за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство след отлагането в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешните работи на 22 септември на гласуването за влизането на двете страни в зоната за свободно движение заради опозицията на Холандия и Финландия. Това съобщава в. "Ромъния либера", като се позовава на Аджерпрес.

Според предварителен вариант на проекторезолюцията, която ще бъде гласувана на минипленарното заседание на 12 и 13 октомври в Брюксел, ЕП иска от страните членки "да спазят ангажиментите съгласно законовата рамка на ЕС за критериите за присъединяване към Шенген и да не предоставят приоритет на националния популизъм".

Документът препоръчва също така на страните членки "да вземат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния въз основа на шенгенските правила и процедури".

Проекторезолюцията припомня, че "двете страни са реконструирали и реорганизирали фундаментално системите си за интегрирано управление на границите чрез големи инвестиции в органите за прилагане на закона, чрез обучение и технологии последно поколение и са засилили видимо институционалната и законова рамка, което е било посочено във всички доклади по оценка за Шенген".

Документът припомня същевременно "постоянната подкрепа и солидарност от страна на България и Румъния като партньори, на които може да се разчита в Югоизточна Европа, и техният постоянен принос за сигурността на границите в тази част на ЕС, например чрез участието във важни мисии на Фронтекс за борба с незаконната миграция".

Парламентът подчертава факта, че "двете страни са приложили напълно шенгенските правила, което представлява единственото необходимо условие за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, така както е било определено чрез Договора по присъединяване и от съществуващата законова рамка на ЕС".

Според британския евродепутат Клод Мораес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, цитиран от сайта "Пъбликсървисюръп", на България и Румъния трябва да бъде позволено да се присъединят към Шенген, защото "оценката показва, че те са готови", посочва БТА. Според него съпротивата на Финландия и Холандия се дължи "изцяло и несъмнено на вътрешнополитически" съображения.

Финландия и Холандия изтъкнаха като проблеми корупцията, поставиха под въпрос устойчивостта на съдебните реформи и изразиха съмнения за способността за опазване на външните граници на ЕС.

Мораес смята, че напредъкът на България и Румъния в тези сфери е "по-голям отколкото широко се смята". Британският евродепутат признава, че двете страни имат проблем с престъпността и вътрешната сигурност, но посочва, че според оценките България и Румъния са постигнали "големи подобрения". Затова той смята, че холандските и финландските възражения не са основателни.