ЕП гласува нови правила за авторското право върху музиката
ЕП гласува нови правила за авторското право върху музиката / снимка: sxc.hu

Европейският парламент гласува днес на първо четене нови правила за авторско право върху музиката. Те имат за цел да улеснят получаването на лиценз от онлайн доставчици за пускане в реално време на музика в повече от една държава от Европейския съюз, съобщиха от Европейския парламент.

Законът трябва да стимулира развитието на музикалните услуги, предлагани онлайн, в целия ЕС и да гарантира, че правата на творците и изпълнителите ще бъдат по-добре защитени и те ще получават адекватни възнаграждения своевременно.

Според докладчикът Мариел Гало от Европейската Народна партия, Директивата ще защитава ефективно интересите на европейските творци и ще направи възможно за крайните потребители да имат достъп до съдържание със защитени авторски права в цяла Европа.

Съгласно новите правила, доставчици на онлайн музикални услуги в ЕС ще могат да получават лицензи от организациите за колективно управление, които представляват правата на авторите.

С лицензи, обхващащи повече от една държава членка, за доставчиците на услуги ще бъде по-лесно да предлагат музикални услуги на територията на целия Европейски съюз.