ЕНП: Политическата криза в България заплашва демократичните ценности
ЕНП: Политическата криза в България заплашва демократичните ценности / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) прие на заседанието си в Европейския парламент в Брюксел резолюция по повод събитията в България.

ЕНП следи с голямо безпокойство политическите събития в България, които последваха предсрочните парламентарни избори от май тази година, се посочва в текста. Партията осъжда "безпрецедентно агресивната и манипулативна" предизборна кампания, в резултат на която бе сформирано коалиционно правителство от социалисти и либерали и чието одобрение и съществуване е възможно благодарение на парламентарното поведение и подкрепа на радикалната анти-европейска и ксенофобска партия "Атака", пише в резолюцията.

Изразява се огромно разочарование по отношение на опитите на управляващата коалиция да назначи на ключови управленски позиции лица със съмнителна професионална и морална репутация, което е предизвикало масовите протести, продължаващи вече повече от два месеца.

ЕНП определя като "политическа чистка" уволнението нa експерти в държавната администрация, получили високата оценка на гражданското общество и бизнеса заради изграденото от тях ефективното публично партньорство, и смяната им с лица, близки до управляващите партии.

Асамблеята е притеснена от проявите на отказ от консервативната фискална политика, водена от България досега, наложени с изменения в бюджета, с които се увеличават дефицитът и дългът. ЕНП не одобрява популистките анонси за отказ от реформи и връщане назад, като например реформите, свързани с пенсионната система, предава БТА.

Партията изразява тревогата си във връзка с инцидента от миналата седмица, при който органите на МВР в област Варна, без да посочват причини, са изискали от местните структури на един от членовете (на ГЕРБ) да предостави данните на постъпилите в партията през първите шест месеца на тази година. Поради тези причини, ЕНП приветства като легитимни мирните протести на българското гражданско общество срещу управленските методи на коалиционното правителство и липсата на прозрачност, които намират най-видимо изражение в кадровата и бюджетната му политика, и осъжда опитите за провокации срещу протестиращите, пише в резолюцията.

Допълва се, че партията настойчиво подчертава, че политическата криза в България заплашва демократични ценности и принципи в ущърб на бизнеса и гражданското общество в България и в Европейския съюз.

ЕНП намира, че нови, неманипулирани избори, са единственият изход от сегашната деструктивна политическа безизходица, които ще възвърнат доверието на голяма част от българското общество и европейските партньори в българските институции.