ЕК: Около 159 000 души са пряко засегнатите от конфликта Грузия – Русия
ЕК: Около 159 000 души са пряко засегнатите от конфликта Грузия – Русия / снимка:DarikNews

До момента 158 700 души са пряко засегнати от конфликта между Грузия и Русия, съобщи Европейската комисия, като отбеляза, че бройката е получена въз основа на информации от грузинското министерство на бежанците и миграцията и руското министерство на извънредните ситуации. Междувременно говорител на Европейската комисия повтори днес огласената по-късно снощи реакция на комисията във връзка с решението на руските власти да признаят независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

Европейската комисия силно осъжда това решение и подкрепя напълно декларацията на председателството на Европейския съюз, което също осъди твърдо решението на руските власти, заяви говорителят. Той добави, че представители на Европейската комисия вземат дейно участие в подготовката на извънредната среща на високо равнище на Европейския съюз на 1 септември, на която ще бъдат обсъдени отношенията с Русия във връзка с конфликта с Грузия. Говорителят отказа да даде подробности за предстоящото заседание на Европейския съвет.

Европейската комисия припомни, че досега е предоставила 6 млн. евро хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта между Русия и Грузия, както и че 11 страни членки на Европейския съюз са отпуснали отделно още 8,4 млн. евро за тази цел. Сред тези страни най-много средства са отпуснали Швеция - 2,7 млн. евро, Германия - 1,7 млн., Италия - 1,6 млн. и Франция - 1,2 млн. (БТА)